Sammenbragte familier – et sandt kunststykke

Mange par oplever et følelsesmæssigt kaos i etablering af den sammenbragte familie med dine, mine og vores børn.

 TFI møder mange nybagte forældre og par, der udover varetagelsen af forældrerollen og deres baby står midt i skabelsen og etableringen af deres familie.

Der har ikke været meget fokus på, hvad en sammenbragt familie egentlig er, og mange tænker, at det ’bare’ er som en kernefamilie, hvor der lige er et par børn med fra tidligere forhold. Tal fra Danmarks Statistik tegner et meget klart billede af en næsten ligelig fordeling mellem ægteskaber, der holder og ægteskaber, der opløses og derved ender i skilsmisse.

Dette betyder, at rigtig mange par bliver par i sammenbragte familier, og at rigtigt mange børn bliver født ind i eller senere bliver en del af en sammenbragt familie. Mange bliver overraskede over deres egne følelsesmæssige reaktioner, når de bliver medlem af en sammenbragt familie.

Det at være et ny-etablereret parforhold og derudover være nybagte forældre og der mange der oplever som vanskeligt og har svært ved at forstå, hvorfor er så svært og ikke bare er noget der går over af sig selv. Det er jo bare børn. Jeg kan godt lide børn – hvad er problemet? Vi elsker hinanden – hvorfor er det så svært?

Den forventning, de havde til det at blive en familie, er helt og aldeles anderledes end det, de reelt oplever og føler. Dette kan for mange skabe oplevelsen af et følelsesmæssigt kaos.

Rigtig mange får følelsen af, at de er forkerte, at de reagerer forkert, at der er noget, der er galt – og hvad end de gør, opleves det hele (dem, parforholdet og familien) som en stor fiasko. Dette er meget slidsomt for kvinden, manden, parforholdet og familien.

Parret kan på den ene side opleve, at de er rigtig glade for hinanden, og at det hele fungerer rigtigt godt, når det bare er de to som par. De vil gerne hinanden. Men lige så snart børnene fra tidligere forhold træder ind på matriklen, sker der noget i hele dynamikken mellem dem, så de i stedet for at være samarbejdspartnere bliver hinandens modspillere. Det opleves som et følelsesmæssigt kaos, der gør, at mange til sidst føler sig handlingslammede.

TFI har rådgivet sammenbragte familier under graviditet og i spædbarnsperioden siden 2008. TFI tilbyder: Gratis tlf. rådgivning mandag fra kl. 8-10, mailrådgivning, samt mulighed for tilkøb af samtaleforløb.