Graviditetsdepression og fødselsangst

Ofte vil en graviditet der ikke er lykken kunne mærkes som:
  • At graviteten føles uoverskuelig og du bliver tiltagende trist, træt, stresset el. ensom og glæden ved dit barn i maven udebliver.
  • At du har meget fysisk ubehag så som voldsom kvalme, kropslig anspændthed, søvnbesvær, mareridt og koncentrationsvanskeligheder.
  • At du har vanskeligt ved at tale med din partner om barnet og om forventninger til at skulle være forældre sammen
  • At du tidligere har oplevet en dårlig graviditet/fødsel, som tager din energi og glæde ved denne graviditet
  • At faderen til barnet ikke glæder sig til at skulle bære far, og han føler sig trist, stresset eller vred
  • At du er så angst for fødslen, at det invaliderer din hverdag (opleves af 6-10 %)
  • At du er bange for at miste kontrollen under fødslen
Behandling af graviditets depression og fødselsangst

I behandlingen af graviditets depression/fødselsangst arbejder vi med de tanker og den følelse af tristhed og panik, der kan opstå, når du er gravid og bange for at skulle føde.

Behandlingen har det formål at give dig en større ro under din graviditet, at mindske dit angstniveau og at øge din selvtillid, så du føler dig klar, når fødslen kommer.

TFI har god erfaring med at kombinere psykoterapeutisk samtaleforløb med et individuelt tilrettelagt kropsterapeutisk behandlingsforløb.

Hver 10. gravid rammes af en depression

Praktiserende læger og de gravide selv bør i langt højere grad være opmærksomme på de røde advarselslamper, som lyser, når en depression er under opsejling. Det mener professor, overlæge Poul Videbech, Center for Psykiatrisk Forskning, Århus Universitetshospital, 29. april 2011

Hvert år bliver 70.000 kvinder gravide i Danmark. Og ca. en tiendedel af dem bliver ramt af en depression. Men mange kvinders sygdom bliver slet ikke opdaget, og dermed får de ikke den hjælp, som de – og det ufødte barn – har behov for. Det kan gå ud over barnet efter fødslen.

En ubehandlet graviditets depression udløser ofte en efterfødselsreaktion/depression og en vanskelig barsels periode med et uroligt spædbarn der er regulerings- og rytmeforstyrret. 

Ægte opmærksomhed fra læger

“Jeg mener, at de praktiserende læger skal interessere sig langt mere for at finde kvinderne og give dem en ægte opmærksomhed. Der er faktisk mulighed for at yde psykologisk støtte og gøre megen gavn bare ved at spørge til kvindens humør og energiniveau,” siger Poul Videbech, der netop har skrevet om emnet i Ugeskrift for Læger.
Hvis kvinden er under 38 år er der faktisk mulighed for at tildele dem samtaleterapi med et offentligt tilskud.
“Og så behøver man slet ikke at være bange for, at der sker fosteret noget,” siger professor Poul Videbech fra Center for Psykiatrisk Forskning, Århus Universitet.