Forældreguide

Forældreguide er en professionel observation og vurdering af jeres spædbarns udvikling samt en vejledning til jer i, hvordan I bedst udviklingsstøtter jeres spædbarn ud fra det observationen viser.

En observation af jeres barn, der er i alderen (0-2½mdr.) har fokus på at undersøge og interviewe jer i forhold til følgende opmærksomhedspunkter for en god udvikling:

 Har barnet udviklet en regelmæssighed og forudsigelighed svarende til dets alder med hensyn til de grundlæggende funktioner: mad, søvn, vågenhed, aktivitet, fordøjelse og udskillelse.

Barnets bevidsthedsstadier: Er barnet tydelig i de 5 forskellige stadier af vågenhed, aktivitet, overgang og let og dyb søvn – falder fx brat i søvn?

Er barnet i stand til at være afspændt med en rolig krop og åndedræt i forældrenes favn?

Er barnet til at få kontakt med? Reagerer det med begyndende smil, øjenkontakt, efterligninger af bevægelser i kontakten med forældrene.

Hvordan er barnets vitalitetsfølelse? Viser det i sin grundlæggende “livstone” tegn på manglende vitalitet, tristhed, alvor, lukkethed og megen gråd.

Hvordan er barnets temperament? Er det et sensitivt/ sårbart ? hvordan reagerer det ( voldsomt, diffust, utålmodigt, hyperfølsomt, sart eller sløvt)

 Kommer det nemt ud af balance, græder meget og er vanskeligt at trøste.

Hvordan er barnets mestringsstrategi ? Kan det trøste og berolige sig selv samt regulere mængden af de indtryk det får?

Hvordan er barnets overlevelsesstrategi ? Hvordan reagerer barnet ved ubehag?(sover for lidt eller for meget, har knyttede hænder, tilbageholdt eller hektisk åndedræt, urolige bevægelser, svedtendens, farveskift, rynkede bryn, etc.)

I modtager efterfølgende jeres Forældreguide.